Jurnal de dieta, fitness si viata sanatoasa

Asa cum discutam si in postarea trecuta, am decis ca de acum inainte sa cumpar cosmetice doar cu lista substantelor toxice cel mai des intalnite in fata si sa aleg doar produse care nu contin aceste ingrediente. Iata lista cu ingredientele de care va povestesc:


Parabeni
Exista studii care leaga parabenii de cancer, in special de cancerul la san, datorita proprietatii acestora de a se comporta asemenea estrogenului si de a perturba sistemul endocrin. Pare logic sa ne ferim in mod special de antiperspirantele ce contin parabeni sau cremele ce se aplica si in zona sanilor.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jat.946/abstract

Derivate petroliere : ulei mineral (mineral oil), parafina, petrolatum
Desi nu am gasit studii foarte clare care sa indice aceste ingrediente ca fiind cancerigene atunci cand sunt folosite in produsele cosmetice, cred ca este suficient sa ne gandim ca ingredientele acestea actioneaza ca o bariera de plastic ce nu lasa pielea sa respire, blocand porii si impiedicand eliminarea toxinelor. In plus, uleiul mineral este invinuit de unii cercetatori si pentru perturbarea sistemului hormonal.

Surfactanti anionici (Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Sodium Laureth Sulfate (SLES),etc.)
Aceste substante sunt prezente in peste 90% din produsele de igiena personala, in special sampoane, geluri de dus, sapunuri lichide. Usuca si irita pielea, pot duce la caderea parului, iar in combinatie cu alte chimicale se pot transforma in nitrozamine, niste carcinogene extrem de potente.

Acrilamida (Acrylamide, Sodium Acrylate Copolymer)
Conform mai multor studii, acrilamida este strans legata de riscul crescut de cancer ovarian si suspectata ca ar putea genera tulburari hormonale.
http://www.rsc.org/chemistryworld/News/2007/December/05120703.asp

Fenolul (Phenol, carbolic acid)
Fenolul este intalnit mai ales in lotiuni si creme si a fost legat in diferite studii de probleme respiratorii moderate sau chiar letale, neurotoxicitate, paralizii, convulsii, coma sau probleme circulatorii.

Dioxane (1, 4-dioxane, PEG, “laureth” si multe altele care se termina cu sufixul “eth”, “polyethylene”, etc.)- a nu se confunda cu Dioxina!
Substanta este foarte comuna in produsele de ingrijire personala. Faptul ca este o substanta cancerigena a fost raportat prima oara inca din 1965 si s-a confirmat ulterior in multe studii, incluzand un studiu al “National Cancer Institute” din 1978. 
 http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/eleventh/profiles/s080diox.pdf

Toluen (Toluene, methylbenzene, toluol, phenylmethane)
Toluenul este folosit in foarte multe din parfumurile sintetice. Efectele secundare sunt corelate cu gradul de expunere, conform studiilor, putand varia de la anemie, probleme ale ficatului sau rinichilor, probleme legate de dezvoltarea fatului in sarcina…pana la probleme mult mai grave sau chiar moarte subita in cazul inhalarii acestei substante in cantitati mari.


Propylene glycol( 1,2-propanediol, propane-1,2-diol)
Desi nu exista nici un studiu care sa indice consecinte grave ale folosirii cosmeticelor cu Propylene glycol, exista dovezi ca ar avea o contribuitie semnificativa in cazul alergiilor, acneei sau dermatitei. Deci daca stiti ca aveti una din aceste probleme sau o piele mai sensibila, evitati cu orice pret cosmeticele care contin propylene glycol.
0 comentarii: